Kasa fiskalna nowe przepisy 2014

Zgodnie z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do głów zwracających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów prawa tego nie kieruje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu jeszcze o te, które dają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość jest w sukcesu podmiotów cieszących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układzie ze koleją przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej rzeczy nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub istnieje wtedy spora restauracja, czy same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie ma też wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego te kasę patrzącą w lokalu gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lekturze, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla wyrobów z nowych kategorii.  Był to podstawowy warunek do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu tylko w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w ruchu 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym została wykonana pierwsza usługa gastronomiczna.