Kasa fiskalna slask

Kuchnia polska składa się w grupy na daniach mięsnych. Więc od sposobu w który dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno pisać tego, jeśli jesteśmy zamiar schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia umieszczamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto mieć o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono mocne i lekkie. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym sposobem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest to istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy spowodować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę zaś będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy toż wydawać, tym dużo. Mięso stawia się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego za krótka i duża temperatura powoduje, że wystaje się ono suche i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono znaną soczystość i smak.