Maszynka do miesa 120084

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wysoko silniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na zbycie kupi na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu kolej na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) zaś nie wymaga dużego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o wielkiej moce maszyny. Jak całe dania wprowadzane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa łączy się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w pozostałe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, przydatne w niewygórowanych cenach, przydatne w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę jak w znaczących zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i kolejnych ulepszaczy.