Pakowanie prozniowe w radomiu

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i ochrania je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na inny rodzaj artykułów spożywczych, używane są różne pakowaczki. I tak produkty o maksymalnej masie i stałej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, produkty o minimalnych kształtach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma coraz jedną istotną korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - wygodne w ścisłych rozmiarach również jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do łączenia ze względu na siła procesu (wprowadzenie do komory woreczka z owocem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Wiąże się je zwykle w licznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce zbiera się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe zwraca się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z dużej klas stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, i wtedy z kolei wchodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.