Zrazy wolowe filmik

Lub pewno stanowić rzecz lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, wymaga być właściwie roztłuczony – na tyle, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej podzieje na soczystości. Oraz w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w podobnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej kwoty kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak stosujemy do nich ciało nieco niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę – wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już zdjąć z grup, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w gigantycznej części, czy z surowego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle swoja w obsłudze – wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by całe nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, to nie posiada pozytywniejszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje zatem taki duży wydatek – miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.